Monday, April 27, 2009

Anak bergaduh1 topik menarik yang saya copy dari akhbar berita minggu dan rasanya ramai ibubapa yang sering menghadapi situasi sebegini:

Sebagai ibu bapa, anda harus bijak menangani situasi itu tanpa melukakan hati anak-anak anda

"MAK, tengok abang ni, main tolak-tolak,” atau anda akan kedengaran, “Abang dulu, abang dulu, tepi.. tepi.” Sebagai ibu bapa anda tentu sudah biasa mendengar ayat berkenaan. Pergaduhan antara adik beradik memang sebahagian daripada proses pembesaran mereka. Selalunya, pergaduhan atau bibit-bibit cemburu dimulakan oleh anak yang tua. Misalnya anak sulung yang cemburukan kelahiran adik atau anak tengah yang cemburu pada adik baru.
Bagaimanapun, ada juga di kalangan kanak-kanak ini akhirnya mampu bersahabat baik dengan adik beradik sendiri dan saling mempercayai.


“Letihlah tengok budak-budak ni, asyik bergaduh saja.” Anda juga biasa mendengar luahan seperti ini dari rakan anda. Mengapa kanak-kanak bergaduh?


Sebenarnya banyak perkara boleh menyebabkan kanak-kanak bergaduh. Walaupun ada kalanya sebagai ibu bapa, kita merasakan ia perkara remeh temeh, namun bagi mereka itu adalah soal besar. Apatah lagi di kalangan si abang atau kakak, rasa cemburu atau ingin bersaing sentiasa ada dalam diri mereka.

Namun, pergaduhan antara adik beradik adalah perkara universal dan normal. Malah, ramai yang berpendapat ia tanda keluarga yang sihat. Kehidupan orang dewasa atau kehidupan sebenar di dunia ini juga penuh pertelingkahan dan pertikaian.

Pergaduhan adakalanya bermula di meja makan.

Bagaimanapun, itu tidak bermaksud anda perlu membiarkan saja mereka bergaduh terutama apabila mungkin membabitkan kecederaan fizikal, caci mencaci atau penggunaan kata-kata kesat. Anda sebagai ibu bapa harus bijak menangani situasi itu tanpa melukakan hati kedua-dua anak anda.

Mengapa mereka bergaduh?

 • Seorang anak berasa tidak mendapat perhatian yang sama banyak dengan adik beradik lain. Atau mereka berasa dibebankan dengan banyak tanggungjawab berbanding adik beradik lain.

 • Fasa pembesaran mereka juga mempengaruhi sikap mereka terhadap orang lain dan bagaimana mereka menerima hakikat perlu berkongsi perhatian dan kasih sayang ibu bapa dengan adik beradik lain.


 • Ada kala kanak-kanak yang lapar, bosan dan mungkin penat dengan persekitaran menyebabkan mereka suka memulakan pergaduhan.

 • Mereka inginkan perhatian ibu bapa atau kakak atau abang.

  Bagaimana anda menangani pergaduhan anak-anak?

 • Jangan memihak dan jangan terbabit kecuali jika pergaduhan itu boleh mendatangkan kecederaan fizikal. Sebabnya, jika anda kerap campur tangan mungkin menimbulkan pemahaman kepada mereka, ibu atau bapa akan sentiasa ada untuk membantu mereka. Jadi, mereka tidak upaya untuk berdikari menyelesaikan masalah sendiri.

  Apabila anda memihak pula, akan timbul kefahaman pada seorang lagi anak, dia sentiasa dilindungi dan sentiasa selamat kerana lebih disayangi.

 • Hati-hati dengan anak yang suka mengadu. Mungkin dia betul dan mungkin juga tidak. Kadangkala mendengar sebelah pihak hanya menyelesaikan perkara itu sekejap saja sebelum mereka bergaduh semula. Kadangkala mereka juga sering menuduh adik beradik lain atas kesilapan yang dibuat.

 • Jangan membuat perbandingan siapa yang lebih baik dan sebaliknya.

 • Perhatikan masa dan hari atau pola yang memungkinkan pergaduhan boleh tercetus. Misalnya pertukaran jadual rutin harian.

 • Luangkan masa berkualiti dengan anak-anak. Misalnya berkhemah atau melancong sekeluarga. Aktiviti begini akan lebih mengeratkan lagi hubungan mereka apabila mula berkongsi cerita.

 • Jangan fokus keterlaluan anak mana yang patut disalahkan, sebaliknya selesaikan dengan baik membabitkan kedua-duanya. Misalnya saling bermaafan.

 • Bantu anak anda membentuk kemahiran bagi mengatasi konfliknya sendiri. Misalnya ajar mereka bertolak ansur, saling menghormati dan mengagihkan makanan atau apa saja barangan yang perlu dikongsi secara adil.

 • Apabila mereka bergaduh anda cuba meleraikannya, sebaiknya jangan tengking atau membebel. Nasihat dengan baik mengapa mereka tidak boleh bergaduh dan apa kesannya jika mereka bergaduh.

 • Paling utama, jika anda kerap menengking atau menaikkan suara apabila bersama mereka, mulakan dengan mengurangkan atau menghapuskannya langsung. Tingkah laku anda mudah ditiru anak.
 • 4 komen sahabat:

  samrin on April 27, 2009 at 9:56 AM said...

  nampaknya kak cik punya blog kira dah upgrade dah dulu malu2 nak letak gambar la ni dah terpampang dah satu dunia dah kenal dah dan satu lagi nampaknya entry pun dah banyak improve la and more infomatif...tahniah......aku bila lagi nak improve ni asyik dok merapu je

  Anonymous said...

  my 2 doters tu hari2 gaduh dah tak kosa nak dengar...gaduh 5 minit baik 20 minit pehtu gaduh lagi...last2 malas dah chek nak hadap selagi takde melibatkan kecederaan fizikal *LOL*

  KC

  cikcah: on April 30, 2009 at 2:59 AM said...

  sam..
  mula dulu segan nak expose gambo tu tapi tak kisahlah dah itu seadanya kita. saya ni banyak maleh + takde masa nak jenguk kat sini. sat lagi nak buang gak gambo tu & letak awek cun.

  kak kc..
  kawe pung kdg cam giitu gak le. mula2 ok le pehtu sejak 2 org tu masuk taekwando lagi le terer. dulu di smackdown & la ni taekwando plak kuar. kawe selalu pesan gaduh blh jgn smpai mama kuar black belt mama yg keras tu dah le. yang tak laratnya si abhnya suka provoke gila2

  cikcah: on April 30, 2009 at 3:01 AM said...

  silap..bukan abahnya tapi abang. kalau abah sama naik ada gaya tak jadi keje tak pun lagi fenin le si mama

   

  cikcah.... Copyright © 2008 Black Brown Art Template by Ipiet's Blogger Template